Brita Been

SKYBRAGD

30. april – 1. juni 2014

Foto: Øystein Thorvaldsen.

Velkommen til åpning onsdag 30. april kl 18 – 20.
Utstillingen åpnes av frilansjournalist og kritiker Lars Elton.

Vi har gleden av å presentere en separatutstilling av Brita Been som består av tre store billedtepper i serien SKYBRAGD. Billedteppene er fargesterke og har et tydelig og røft formspråk. Struktur, konstruksjon og tyngde gir dem skulpturelle kvaliteter og en sterk tilstedeværelse i rommet. Been vever teppene på sin 2,5 m brede oppstadvev og farger garnet selv, slik at resultatet blir et kontrollert kunstnerisk uttrykk samtidig som det er solid håndverksmessig utført.

Been arbeidet med idègrunnlaget til teppene etter en reise til Kina i 2002, hvor hvor hun ble fascinert av relieffer hugget i marmor med ulike variasjoner av skymotiv. For noen år siden tok hun tak i dette billedmaterialet og knyttet det i etterkant opp mot det gamle tradisjonelle mønsteret skybragd, som hun i studietiden hadde sett eksempler på i Nasjonalmuseet for kunst, design og arkitektur i Oslo. Hun fant videre flere kilder som beskriver mønsterets vandring fra orienten til Skandinavia, blandt andre boken Norsk Billedvev av Aase Bay Sjøvold hvor det heter: ”Skybragd kalles dette mønsteret som er en variasjon blant palmettmotiver fra renessansens silkestoff. Vi finner det i flere flamskvevde putevar…” En annen kilde, Agnes Geijer skriver i sin bok ”Ur textilkonstens historia”  at disse “granateple / palmettmotivene har sin opprinnelse fra en lotusblomst i profil, som vi eksempelvis ser den på kinesiske silkestoffer.”

Been har med sitt prosjekt SKYBRAGD gjenskapt denne historien. Kinesiske mønstre er omarbeidet til et nytt uttrykk utført i norsk billedvevteknikk. Hun har også videreført tråder i sin egen historie ved å ta opp inspirasjon fra studietiden og knytte det sammen med nyere impulser og interessefelt.

Brita Been (f. 1947) bor og arbeider i Porsgrunn. Been er utdannet ved Universitetet i Oslo,  Statens lærerhøgskole i forming og Bergen Kunsthåndverksskole. Hun har siden 1983 vevet sine store tepper i billedvevteknikk. Been har hatt mange separatutstillinger i Norge, sist i Larvik Kunstforening, 2012 og i Rauland Kunstforening, 2013. Been er bl.a. representert i samlingene til Nordenfjeldske kunstindustrimuseum,  Nasjonalmuseet for kunst, design og arkitektur og Vestfold fylkeskommune. Hun har stått for kunstprosjekter i offentlige rom, bl.a.  Kirkeparken vgs. i Moss, 2011. Been har deltatt på en lang rekke gruppeutstillinger i inn- og utland.Kunstnerens hjemmeside:  http://www.britabeen.no

Det følger en katalog med utstillingen med forord av Lars Elton.

Utstillingen er støttet av Norsk kulturråd og Billedkunstnernes Hjelpefond.

Utstillingsperiode: 30. april – 1. juni 2014.

www.britabeen.no

Dette nettstedet bruker cookies for å samle statistikk og gi en forbedret brukeropplevelse.