Karen Havskov Jensen

Det daglige brød

18. oktober – 18. november 2012

Utstillingen åpnes av Hanne Øverland, tekstilkunstner og tidligere styreleder i NTK.

Vi har gleden av å presentere en utstilling av den danske billedkunstneren Karen Havskov Jensen.
Verket Det daglige brød er et enormt heklearbeid. Et nesten fire meter langt bord er dekket av en duk i filetteknikk. Motivene er hentet fra Nees i Vestjylland, hvor Karen Havskov Jensen vokste opp og som hun har flyttet tilbake til etter mange års fravær. Nees er et sted hun kjenner godt, både fra innsiden og fra utsiden.

Et kart over Nees utgjør motivet på bordflaten og på langsidene av bordet har duken motiver hentet fra jordbruksproduksjon før og nå. På den ene siden er motiver fra gamle dager og på den andre siden er motivene hentet fra i dag. Duken har flere hull. Noen av hullene går innover og blir trakter som går under bordet fra den ene langsiden til den andre. Motivene fra gamle dager forbindes med motiver fra i dag. Slik synliggjøres forskjeller mellom før og nå.

Selv om Havskov Jensen henter motivene fra et bestemt sted er endringene hun referer til og konsekvensene av disse, allmenngyldige for mange små steder hvor teknologisk forbedringer og krav til større effektivitet fører til blant annet utflytting.

Det daglige brød viderefører flere elementer fra det tidligere verket, Rundt i Reservatet fra 2009. Rundt i Reservatet handler også om endringer i utkantsområder. Et digert hekleteppe dekker en stol, et bord og en lampe. Møblene er fra noen tiår tilbake. Verket som helhet gir assosiasjoner til noe som er pakket bort og som i sin tilstand av forlatthet har begynt å leve sitt eget liv. På samme måte som møblene er umoderne er også hekling noe som tilhører gårsdagen. Ved å bruke en gammeldags håndarbeidsteknikk på en ny måte skaper Karen Havskov Jensen et nytt uttrykk. Hun kommenterer livet på landet gjennom en revitalisering av et medie som selv har sine røtter i den landlige kultur og som til en viss grad har gått av moten med den. I verket Det daglig brød fortsetter hun denne revitaliseringen, men går et skritt videre. Det daglige brød innbyr til å meditere over utviklingen og vår plass i den.

Til verket hører det en komposisjon av musiker og komponist Christian Risgaard Thomsen. Komposisjon består av en pianoimprovisasjon i kombinasjon med arbeids,- maskin- og naturlyder.

Karen Havskov Jensen er født i 1963 i Holstebro, Danmark og har sin utdannelse fra Fynske Kunstakademi i Odense, Danmark i 1993. Hun har hatt enn rekke separatutstillinger, og deltatt på mange gruppeutstillinger i Danmark, andre europeiske land samt Japan. Fra 2001 har hun sammen med Klavs Weiss stått for organisering av aktiviteter for ET4U – et samtidskunstprosjekt i Vestjylland.

For mer informasjon om kunstneren: http://www.karenhavskov.dk

Dette nettstedet bruker cookies for å samle statistikk og gi en forbedret brukeropplevelse.