Marit Helen Akslen

SALE

28. november 2013 – 1. januar 2014

Foto: Øystein Thorvaldsen

Galleriet holder åpent til og med 20. desember. I resten av desember vil utstillingen være tilgjengelig fra gaten via galleriets store vindu.

Utstillingen åpnes av billedkunstner og skribent Anne Karin Jortveit.

Vi har gleden av å presentere en utstilling med helt nye arbeider av Marit Helen Akslen.  Arbeidene i utstillingen SALE kan ses som kritiske kommentarer til klesindustrien og de menneskelige kostnadene som ligger bak alle de billige klærne som stadig er på salg i butikkene.

Marit Helen Akslens kjennetegn er bruk av klesplagg eller deler av disse, som for eksempel skjortesnipper og mansjetter, som hun vever eller knepper sammen til monumentale tekstiler, objekter og skulpturer. De er estetisk vakre og oppfinnsomt utført –  eksempelvis bukseseler og krager brukt som ornamenter i gjentakende intrikate mønstringer – men alltid med en undertekst av et sterkt samfunnsengasjement. Som i verket i vinduet SALE som er finurlig satt sammen av kleshengere, klarer Akslen å foredle sitt engasjement til visuelt sterke kunstverk.

Hovedverket i utstillingen har tittelen Behind the scenes, og er en stor tekstil bygget opp av svarte bukser som kunstneren har kjøpt på salg. Hun har ønsket å gi de billige klærne en opphøyet verdi ved å veve med dem, gjøre dem om til kunst, og dermed hedre de som har laget dem. Mens hun jobbet med prosjektet skjedde den forferdelige ulykken på Rana Plaza i Bangladesh i april 2013, der flere etasjer med sømavdelinger til klesindustrien raste sammen og hele 1127 mennesker mistet livet.  På de fleste av buksene som Marit Helen Akslen jobber med står det Made in Bangladesh på vaskelappen – kan de være laget av noen som ble skadet eller mistet livet i tragedien? 

I opptakten til julestria, der de fleste av oss stresser rundt for å kjøpe gaver til våre kjære som allerede har alt og ikke trenger mer, gir Marit Helen Akslen oss en utstilling som kan få oss til å reflektere over baksiden av denne kjøpefesten.

Marit Helen Akslen (1971) bor og arbeider I Sykkylven. Hun har hovedfag fra Kunsthøgskolen i Bergen i 2000. Hun har vært en svært aktiv utstiller og har hatt separatutstillinger på  Sogn og Fjordane Kunstmuseum, Østfold Kunstnersenter, Kunstnerforbundet og Haugesund Billedgalleri for å nevne noen. Marit Helen Akslen har vært med i en rekke kollektivutstillinger i inn-og utland, bla.  Høstutstillingen 4 ganger, “Changing Fibres, on the Edge” på Tekstilmuseet i Borås, Sverige og ”Nordic Models – Common Ground,” Scandinavian House i New York. Hennes kunst er innkjøpt til bla. Utenriksdepartementet, Trondheim Kommune, Rådhuset, St. Olav Hospital, Kvinne- og barnsenteret, Trondheim, Norsk kulturråd og Innkjøpsfondet for Norsk samtidskunsthåndverk.

For mer info se: www.akslen.net

Utvidet åpningstid torsdag 28. november

Torsdag 28. november åpner SOFT galleri utstillingen SALE av Marit Helen Akslen.

Pga. konkurrerende arrangement på Kunstindustrimuseet samme kveld, åpner vi dørene til galleriet allerede kl 16:30. Det blir servering av drikke, og dere får muligheten til å møte kunstneren Marit Helen Akslen, og se hennes svært aktuelle utstilling. Vi håper at mange av dere griper denne muligheten.

Vanlig utstillingsåpning, med innledning av Anne Karin Jortveit, vil være fra kl 18 – 20, som vanlig – Velkommen!

Dette nettstedet bruker cookies for å samle statistikk og gi en forbedret brukeropplevelse.