Tove Pedersen, Kristin Sæterdal og Tonje Høydahl Sørli

«ulp,glubb,svoosj»

16. februar – 18. mars 2012

Utstillingen åpnes av tidligere professor i billedvev ved Høyskolen i Oslo, tekstilkunstner Unn Sønju.

I utstillingen “ulp, glubb, svoosj” presenterer vi 3 kunstnere som arbeider med tegneseriemotiver i billedvev, og som aldersmessig tilhører 3 generasjoner. Å veve tegneserier i billedvevteknikk er et interessant paradoks; moderne, raske billeduttrykk utført i et håndverk som er tidkrevende og møysommelig, og som også er en av de eldste kunstneriske teknikkene vi kjenner.

Tove Pedersen viser et dobbeltportrett med tittlene Soloppgang og Stjernenatt med motiver som begge kan regnes som ikoner for sin tid. Soloppgang avbilder Mikke Mus slik vi kjenner han fra Walt Disneys tegnefilmer fra 1940 og fremover og Stjernenatt er et portrett av en koptisk yngling som finnes på en billedvev som smykker en kjortel fra 750 år f.Kr. Tove Pedersen har flyttet motivene til Norge ved å gi dem bakgrunner inspiret av Edward Munchs malerier Solen (i Universitets Aula) og Stjernenatt.

Kristin Sæterdals arbeider viser bilder av eksplosjoner. Eksplosjonene tar utgangspunkt i tegneserienes scenografi, men i Sæterdals bilder er superhelten / tegneserien fjernet og bakgrunnen er det som står igjen, som frosset fast i tid som et filmklipp. Motivene kan gi assosiasjoner til terrorisme, naturkatastrofer eller jordens undergang og dette står i kontrast til billedteppens estetiske uttrykk og møysommelige oppbygging tråd for tråd. Slik vil kunstneren sette fokus på forholdet mellom ødeleggelse og nyskaping.

Tonje Høydahl Sørlis vevarbeider presenteres i vevrammene frittstående på gulvet som tekstile skulpturer. Motivene i arbeidene er hentet fra Donald Duck seriene, og det er Dolly Duck som er gjennomgangsmotiv. Tonje Høydahl Sørli ønsker gjennom sine arbeider å problematisere forestillinger om kjærlighet, seksualitet og frykt for det uforutsette. Fokuset på romantisk kjærlighet og romantikk preger både feministiske undergrunnstegneserier, klassiske Girl Romance serier, og er dessuten temaet som kvinnene i Donald Duck kretser rundt. Dette fokuset på kjærlighet er Høydahl Sørli opptatt av. Høydahl Sørli er både påvirket av og ønsker å  sette i perspektiv den feminismen hun vokste opp med, og den feminismen hun ser i dag.

Tove Pedersen (1945), Kristin Sæterdal (1963) og Tonje Høydahl Sørli (1978) bor og arbeider i Oslo. De er alle tre aktive billedkunstnere som fornyer og viderefører billedvevtradisjonen i Norge. Tove Pedersens arbeid var sist å se på Kunstnerforbundets jubileumsutstilling i 2011, Kristin Sæterdal hadde en stor billedvev på Høstutstillingen 2011 og Tonje Høydahl Sørli deltok med et verk på Kunsthåndverk 2011 på Kunstindustrimuseet i Oslo.
Les mer om hver kunstner på:

www.tovepedersen.com
www.kristinsaeterdal.com
www.tonjesorli.com
www.absolutetapestry.com

Dette nettstedet bruker cookies for å samle statistikk og gi en forbedret brukeropplevelse.